Äntligen kommer vår nya bok om muntligt berättande och undervisning. Jag har skrivit den tillsammans med Michael Lundgren och vi har uppmuntrats att göra det framför allt från Institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs Universitet och stadsdelen Östra…
Tre sätt att tänka kring berättande och berättelser
Berättande och berättelser kan vara så otroligt mycket och för dem som funderar kring vad berättande kan vara så tänkte jag erbjuda några tankeverktyg. Efter att ha tittat igenom sex gamla Star Wars filmer så väljer jag ut följande tre…
Om att berätta i flerspråkiga klassrum
Idag var jag och berättade indiska berättelser i årskurs 1 i en skola i Kortedala. Efter berättelserna, inför en lek, frågade jag om någon kom ihåg hur Ganesha skapades. En pojke från Somalia började då fokuserat och utan att knappt…
Varför det är roligt med muntligt berättande
Jag har nu fullgjort en termin på min fyraåriga forskarutbildning vid Göteborgs Universitet. Mitt fokus är pedagogers planerade och spontana muntliga berättande som ett pedagogiskt verktyg. Enkelt uttryck försöker jag svara på frågan varför elever säger ”för att det är…
En prickigkorv i bajset – om berättarkunskap
Fascinerad satt jag i bamba och lyssnade på två flickor som berättade. De gick i två olika förskoleklasser och jag hade varit där under dagen och berättat lite olika sagor och nu delade de med sig av sina upplevelser. Det…
Det är roligt!
För så där snart 20 år sedan upptäckte jag till min egen förvåning hur mitt muntliga berättande fångade elevernas uppmärksamhet på ett mycket påtagligt sätt i jämförelse med en beskrivning, tillrättavisning, förklaring, fråga eller till och med när jag läste…
Hur muntligt berättande påverkar undervisningen
Muntligt berättande är bra för att: Det överbryggar och förenar – kulturer – åldrar – förmågor – intressen Det ger möjlighet att – förklara abstrakta idéer och begrepp – stryka under och förtydliga poänger Det utvecklar – språkflyt – ordförrådet…
Berättelser som kunskapspaket
Berättande har med kunskap att göra. Själva ordet kunskap har samma etymologiska ursprung som narrare, som betyder berätta på latin. Det är inte heller svårt att koppla berättande till två av Aristoteles tre kunskapsbegrepp: techne och fronesis. Men frågan är…
”Learning by doing” – i fantasin
John Dewey (1859 – 1952) uppmanade i sin bok Demokrati och utbildning till en ny syn på utbildning än den rådande vid sekelskiftet. Då satt eleverna oftast och imiterade i tal eller skrift kunskaper som lärare ibland förmedlade ur minnet…
Gissa årtalet!
Långt innan reformpedagogernas århundrade kunde man, till min förvåning, läsa om delaktighet, fantiserande och engagemang. Det sägs att barndomen uppfanns i början på 1900 talet men här finns ett belägg för att barnets perspektiv upptäckts tidigare! I pedagogisk tidskrift från…